Služba prehrane in strežbe

Uživanje dobre in okusne hrane je eden od največjih užitkov v našem življenju, kuhanje pa je prava umetnost, primerljiva z glasbo in slikanjem! (M. Montignac)

Gastronomija ali sladokusništvo (gr. načelo želodca) predstavlja nauk o znanju in spretnosti pripravljanja izbranih jedi. Gastronomija se ukvarja z raziskovanjem hrane, tehnologijo izdelovanja živil ter s pripravljanjem živil. S tem ohrani zdravje in primerno telesno maso, na to pa vplivajo zlasti fiziološki, psihološki, čustveni, družabni, osebni in drugi dejavniki.

prehrana in strežba v DSO Izlake
Zdrava prehrana je uravnotežena, varna, varovalna in priporočena.

Zdrava hrana ob ustrezni telesni aktivnosti človeka krepi ter ohranja in vpliva na delovno storilnost. Hrana mora biti:

  • Kalorično, biološko in hranilno polnovredna,
  • Imeti mora primerno nasitno vrednost,
  • Biti mora primerno razporejena čez dan,
  • Ustreza našim prehranskim navadam in nam daje dober občutek po jedi

Značilnosti jedilnikov v našem Domu

  • Pripravljamo pestro hrano iz fižola in stročnic, žita, semen in krompirja,
  • Različne vrste mesa, sira in jajca uporabljamo po normativih,
  • Redno uvrščamo v jedilnike tudi sadje, zelenjavo in ribe zaradi vnosa vitaminov, mineralov, dietnih vlaknin in balastnih snovi,
  • Skrbimo za zadostne količine tekočin (čaj, mleko, kava, sok, voda,…),
  • Ne pozabimo na mleko in mlečne izdelke,
  • Upoštevamo in dajemo prednost živilom z oznako »varovanje srca«,
  • Uporabljamo čim manj sladkorja, soli, moke in industrijskih dodatkov,
  • Upoštevamo želje naših oskrbovancev, letne čase in praznične dneve
  • Pripravljamo tudi sladkorne diete, žolčno, želodčno in jetrno dieto, pasirano in sondno hrano ter razne druge predpisane diete,
  • V jedilnike vključujemo tudi tipične regionalne zasavske jedi: grenadirmarš, okisani bleki, zabeljen močnik, kisla juha, funšterc oziroma praženec, pohane šnite, štraube, ričet, prežganka z jajci,…
    »GRENADIRMARŠ«  oz. testenine s krompirjem in ocvirki
    »GRENADIRMARŠ« oz. testenine s krompirjem in ocvirki

    okisani bleki
    okisani bleki

    pohane šnite
    pohane šnite

    kisla juha z žličniki
    kisla juha z žličniki

  • V jedilnike vključujemo živila lokalnih ekoloških kmetij.
  • Pripravljamo pa tudi alternativno prehrano (vegetarijansko, presno,…).
  • Živila dobavljamo preko javnih naročil slovenskih dobaviteljev.

Naučimo se spoštovati in uporabljati hrano tako, da bo res vir življenja in zdravja!